Dit artikel is voor mensen met redelijk wat ervaring met computers

De meeste mensen hebben meerdere apparaten met internettoegang in gebruik in hun huishouden. Denk aan een computer, laptop, tablet en een of meerdere smartphones. Als je op meerdere apparaten tegelijk gebruik wilt maken van een VPN, dan is het misschien een idee om niet elk apparaat afzonderlijk verbinding te laten maken, maar dit in te stellen in het modem. Elk apparaat dat daarmee verbonden is (via netwerkkabel of Wifi), zal dan automatisch via een VPN internetten. Wel zo makkelijk!

Er is echter wel één probleem: bij de meeste providers is het mogelijk om een VPN-verbinding op te zetten in de instellingen van het modem!

Maar niet getreurd, als je een eigen router hebt (of koopt), dan kan het waarschijnlijk wel. En dan bedoel ik niet een simpele switch of wifi access point / wifi extender, maar een echte degelijke router van merken als Linksys, Netgear, TP-Link, Asus of Sitecom.

Dergelijke apparaten hebben vaak wel de mogelijkheid om met een VPN-provider te verbinden. Het apparaat is geen vervanger van het modem van je internetprovider, maar het is de bedoeling dat in het modem zoveel mogelijk functionaliteit wordt uitgeschakeld en dat deze functionaliteit wordt overgenomen door je router. Dit regel je door je modem in bridge-modus te zetten. Indien deze mogelijkheid ontbreekt, kan het vaak geregeld worden door te bellen met je provider. De ‘bridge-modus’ wil zeggen dat het modem enkel nog maar dient voor het versturen van data van je router naar het internet, en van het internet naar je router. Ziggo legt hier meer over uit op hun pagina ‘bridge-modus inschakelen‘.

Let op: als je een router koopt, dan moet hij een ingebouwde ‘VPN client’ hebben. Dat betekent dat hij kan verbinden met de server van je VPN-provider. Er zijn namelijk ook routers met een ingebouwde VPN-server. Dat is enkel bruikbaar voor iets totaal anders: het van buitenaf toegang kunnen krijgen tot je lokale thuisnetwerk. Veel routers ondersteunen ook ‘VPN passthrough’. Ook dat is niet voldoende, dat betekent enkel dat VPN-verkeer (waarbij de verbinding is opgezet op een apparaat en niet op de router zelf) door de router heen kan gaan en niet tegengehouden wordt.

Als het modem in bridge-modus staat, zorgt je router er voor dat alle apparaten in huis met elkaar kunnen praten (bekabeld en via Wifi), regelt de uitgifte van IP-adressen aan apparaten, en biedt de mogelijkheid om al het internetverkeer via een VPN-verbinding te laten lopen.

Heb je nog een (ongebruikte) router liggen met onvoldoende mogelijkheden? Het zou zo maar kunnen dat er een alternatieve firmware voor beschikbaar is van DD-WRT, OpenWRT or Tomato. Deze firmware vervangt de originele firmware en zorgt ervoor dat je router veel meer mogelijkheden krijgt. Een alternatieve firmware op je apparaat ‘flashen’ is uiteraard geen klusje voor beginners en het kan er zelfs voor zorgen dat je router niet meer wil opstarten. Maargoed, als het toch een apparaat is wat je anders niet meer zou gebruiken, dan is het het proberen waard. Veel succes!