VPN staat voor ‘virtual private network’, maar die betekenis mag je snel weer vergeten. Een VPN-verbinding is een beveiligde verbinding tussen jouw computer (of mobiel apparaat) en de VPN-provider waar je lid van bent. Deze versleutelde verbinding komt tot stand door alle gegevens die ‘over de lijn gaan’ te versleutelen.

Niemand kan de gegevens inzien die tussen jou en je VPN-provider heen en weer gaan. Het is infeite een virtuele ’tunnel’ naar je VPN-provider waar verder niemand in kan kijken of in kan komen. Vanaf de VPN-provider vervolgt het dataverkeer weer normaal zijn weg naar de dienst of website die je wilt bezoeken, en op de terugweg gaat de opgehaalde data weer door de tunnel naar jou toe en verschijnt het op je scherm. Dit biedt allerlei voordelen die we hebben uitgelegd op de pagina ‘Waarom een VPN gebruiken?

VPN-provider IPVanish legt dit op de volgende manier uit:

De beveiligde verbinding wordt tot stand gebracht door gegevens te versleutelen door middel van een protocol. Je kan hier meer over lezen op de pagina ‘VPN protocollen‘.

Voordat we met een VPN-dienst verbinden is onze verbinding niet beveiligd en het IP-adres wat we van onze provider hebben gekregen gewoon zichtbaar voor elke dienst/website die we bezoeken:

Maar als we vervolgens met VPN verbinden via bijvoorbeeld een Spaanse server, dan lijkt het plotseling of we Spanjaarden zijn:

Enthousiast?

Lees meer over de verschilende VPN-providers die er bestaan.