Misschien herken je het probleem: je hebt je smartphone verbonden met VPN, om geo-blokkades te omzeilen. Bijvoorbeeld om Meer series op Netflix zien te kunnen vinden, of om Sporza livestreams in Nederland kijken. Vervolgens wil je het beeld streamen naar je Chromecast, maar daar kan geen verbinding mee gemaakt worden. Het werkt niet meer, terwijl het zonder VPN prima werkt.

Hoe komt dat? Je smartphone en je Chromecast moeten op hetzelfde netwerk zitten. Ja, dat zitten ze natuurlijk in principe ook, ze maken allebei verbinding met hetzelfde Wifi-netwerk. Maar op het moment dat je smartphone verbinding maakt met een VPN, dan gaat al het verkeer via de server van je VPN-providers, en kan je smartphone je Chromecast niet meer zien. Het is net alsof beide apparaten zich in verschillende landen bevinden.

Wat te doen? Helaas zijn er geen heel simpele oplossingen, maar een optie kan zijn om de VPN in je modem/router instellen. Beide apparaten kunnen elkaar dan nog zien, je smartphone kan je Chromecast nog steeds aansturen, en toch loopt het internetverkeer via je VPN-provider.

Veel succes!